- Λεπτομέρειες
ΑΝ μου λέγανε μερικά χρόνια πίσω ότι μια μέρα θα έβλεπα τον Tony Stark να μπανιάρεται στην πλαζ της βουλιαγμένης, μπορεί και να το πίστευα. Άλλωστε τώρα κυκλοφορούν εκεί άλλοι Κροίσοι και Κροισϊήδες, μεγιστάνες/ισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες της Χαλιμάς και ούτω καθεξής που θα έκαναν τον ημι-συμπαθή υπερ-ήρωα της Μάρβελ κόμιξ να φαντάζει μίζερος έαν τολμούσε να κυκλοφορήσει σήμερα στις ποιοτικές ψαροταβέρνες της περιοχής.
Ναι, παγκοίνως, η Βουλιαγμένη ξεβουλιάζει, ξεπουπουλιέται και ξεδιπλώνει τα ταλέντα της…
Ακόμα κι έτσι, αν μου λέγανε την ίδια εποχή ότι η Βουλιαγμένη θα φιλοξενήσει μια μέρα το ίδιο το IRONMAN 70.3 2022, και θα γινόταν αυτομάτως ένα από τα πιο χοτ σποτ στα Οκτωβριανά αθλητικά ηβέντς παγκοσμίως, ε δεν θα το πίστευα!
Κι όμως…
Όχι, μην νομίσετε ότι θα δείτε τίποτα σουπερ ήρωες με στολές, να κάνουν ανδραγαθήματα (ή και γυναικαγαθήματα) και άλλα τέτοια κατορθώματα, σε θάλασσες και βουνά και να ξεπερνούν τα όριά τους για να πολεμήσουν για το καλό της ανθρωπότητας.
Η μήπως θα δείτε;
Για να μην μπερδευτούμε ακόμα περισσότερο ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Πρώτον:
ΤΟ ΑΪΡΟΝ ΜΑΝ για τους μη μυημένους, είναι ένα αθλητικό γεγονός. Για την ακρίβεια ένα από τα μεγαλύτερα, δημοφιλέστερα, παγκοσμιότερα, και δυσκολότερα, αγωνίσματα αντοχής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Δεύτερον:
Τελείται σε πολυάριθμες χώρες του κόσμου κάθε χρόνο, και μετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές.
Και τρίτον:
ΤΟ ΑΪΡΟΝ ΜΑΝ δεν αποτελείται από ένα άθλημα, ούτε δύο, αλλά ΤΡΙΑ αθλήματα σε ένα. Το λεγόμενο ελληνιστί «τρίαθλο» και αγγλιστί ‘triathlon”.
Tα αγωνίσματα τελούνται με την εξής συγκεκριμένη σειρά: κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο.
-Όλα αυτά μαζί; (θα αναρωτηθεί κάποιος).
-Ναι, όλα αυτά μαζί. (θα απαντήσει ο επαΐων)
-Σερί;
-Σερί, μον σερί.
- Και γιατί το λένε ΑΪΡΟΝ MAN, και όχι τρίαθλο τότε;
-Γιατί το ΑΪΡΟΝ ΜΑΝ είναι μια ειδική κατηγορία τριάθλου, ένα τρίαθλο ειδικού μεγέθους.
-Α βγαίνει και σε μεγέθη;
-Όλα πια βγαίνουν και σε μεγέθη.
-Ήταν που το μέγεθος δεν μετράει.
-Στο Άιρον μαν (τουλάχιστον) μετράει και παραμετράει.
-Δηλαδή και πόσο μεγάλο είναι, με το συμπάθιο;
-Να, είναι 3.9 χλμ κολύμπι, 181 χλμ ποδήλατο, και ένας μαραθώνιος (42.2 χλμ) τρέξιμο.
-Πώς είπατε;
-Ναι, καλά ακούσατε.
-Μάλιστα. Δηλαδή ένας άνθρωπος, θα κάνει κολύμπι από την Μύκονο ως τη Δήλο, μετά θα κάνει ποδήλατο από την Ομόνοια ως τα Καμμένα Βούρλα, και στο τέλος θα τρέξει και έναν Μαραθώνιο δρόμο δηλαδή από τον Μαραθώνα ως τον Παρθενώνα; …Και όλα αυτά σερί;
-Μην το ξαναπάμε, λιγώθηκα.
-Και ποιο διεστραμμένο μυαλό το σκέφτηκε αυτό;
Το ποιος είναι πιο ικανός, δυνατός, γρήγορος και γενικώς πιο «πιο» αποτελούσε πάντοτε πόλο έλξης της φαντασίας και της φαντασίωσης των ανθρώπων, για ευνόητους λόγους διαιωνίσεως, επιβεβαιώσεως, αυτοεκτιμήσεως, αυτοϊκανοποιήσεως και τα όμοια, τα οποία καθιερώθηκαν να τα λέμε ευγενή άμιλα.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς του αθλητισμού, είδη τριάθλων σε αυτήν την μορφή (κολύμπι ποδήλατο τρέξιμο) καταγράφονται στην σύγχρονη ιστορία, από το 1920 στη Γαλλία.
Βέβαια στην αρχή αντί για κολύμπι έκαναν κανό, λογικό αν σκεφτεί κανείς σε τι λασπόνερα έπρεπε να τσαλαβουτάνε οι άνθρωποι. Σύντομα όμως, το γυρίσανε στο κολύμπι. Η άλλη επιλογή ήταν να γυρίσουν το ποδήλτατο σε ιππασία, και το τρέξιμο σε ξιφασκία, αλλά δεν πέρασε.
Όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως επί το πλείστον δεν γνωρίζουν και πολλά από ευρωπαϊκή ιστορία (και γιατί να το κάνουν άλλωστε), συχνότατα επανανακαλύπτουν τον τροχό, με την ορμή του εφήβου που διδάσκει στον παππού του πως να αρμέγει την κατσίκα.
Έτσι, κάποια στιγμή μια παρέα καλοί Αμερικάνοι, περί τα μέσα της δεκαετίας του 70, στο Σαν Φρανσίσκο, ή στη Χαβάη, κάπου εκεί (ας μην το σκαλίζουμε, γιατί τσακώνονται και οι ίδιοι μεταξύ τους, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.nytimes.com/2019/01/25/sports/ironman-original-lawsuit.html), μεταξύ τυρού και πίνιας κολάδας, είχαν το εξής πρωτότυπο ερώτημα.
«Ποιος να είναι άραγε ο καλύτερος αθλητής; Ο κολυμβητής ή ο δρομέας;»
Βλέπεις, ήταν κατά βάση πεζοναύτες, ή πρώην πεζοναύτες, με παιδεία κλασσικού αθλητισμού και ιδεωδών.
Ο τρίτος όμως ανταπάντησε: Ο Έντυ Μερξ.
-Ο ποιος;!
-Ο Έντυ Μερξ
-Μα αυτός είναι ποδηλάτης!
-Ναι είναι ποδηλάτης. Αλλά αγαπητοί μου, είπε ο αξιωματούχος πεζοναύτης, μόλις διάβασα στο Sports Illustrated ότι ο αθλητής με τις μεγαλύτερες καύσεις οξυγόνου στον κόσμο σήμερα είναι αυτός ο Βέλγος που τρέχει στο Τour de France!
Και τους έτριψε το ιλουστρέισιο στα μούτρα.
Και έτσι ακριβώς απεφάσισαν να κάνουν έναν αγώνα που θα αποτελεί έναν τριπλό άθλο, και θα αποδεικνύει το ποιος είναι πραγματικά ο καλύτερος, μεγαλύτερος, δυνατότερος, και όλα τα εις -οτερος, αθλούμενος.
Θεώρησαν δε, παρότι γνησίως δεν είχαν ιδέα για την Γαλλική προϊστορία, ότι ήταν οι πρώτοι παγκοσμίως που συνέλαβαν αυτό το τρι-αθλητικό συμβάν, και έσπευσαν να το βαφτίσουν.
(Να και πως έμοιαζαν μερικοί από τους 15 πρώτους αγωνιζόμενους).
Προφανώς για τα δεδομένα της εποχής, το δυνατότερο μέταλλο, ήταν το σίδερο, και για γυναίκες ούτε λόγος, άρα ώθεν το όνομα αυτού, IRONMAN. Καμία σχέση με τα κομιξ, δηλαδή τώρα μιλάμε για σοβαρά πράγματα.
Παρόλα αυτά οι γυναίκες στο αγώνισμα αυτό έχουν τη δική τους ιστορία, και διοργανωτικά και αγωνιστικά. Δείτε για την ιστορία εδώ:
https://www.shygiants.com/heritage
Ασχέτως με το ποιος το πρωτολάνσαρε, (φυσικό να υπάρχουν αφμισβητήσεις όταν μιλάμε για μια ιδέα που γέννησε ένα παγκόσμιο μπραντ εκατομμυρίων), το Ironman αναπτύχθηκε πλέον, εκθετικά και σταθερά, στο πιο εμβληματικό τεστ αντοχής στον κόσμο και σε μία από τις κορυφαίες αθλητικές μάρκες παγκοσμίως.
…Τώρα βέβαια, το μπραντ ανήκει σε έναν κινεζικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που ονομάζεται Dalian Wanda Group, ο οποίος πλήρωσε 650 εκατομμύρια δολάρια για αυτό, το 2015. Και να ήταν το μόνο.
Σε κάθε περίπτωση, το Ironman διοργανώνει περισσότερους από 260 αγώνες σε 44 χώρες, με 680.000 ετήσιους συμμετέχοντες.
Οι λόγοι για τη δημοφιλία αυτού του αθλητικού συμβάντος ίσως φανούν προφανείς αν πάρει κανείς μια γεύση της πραγματικής διαδικασίας, μιας πραγματικής γιορτής αφοσίωσης, αυταπάρνησης, ανθρώπινου μεγαλείου και υπέρβασης..
https://www.youtube.com/watch?v=qjxxYoL7nSU
-Τι ωραίο, τι εμπνευστικό!
-Ναι όντως.
-…Μα θέλω κι εγώ τώρα να συμμετέχω! Και να γίνεται και στη Βουλιαγμένη!!! Δεν χρειάζεται να πάω καν στη Χονολουλού!! Αλλά πώς να διανύσω τη μισή Ελλάδα χωρίς αεροπλάνα τρένα και βαπόρια..?
-Α, μην στεναχωριέσαι! Στη Βουλιαγμένη δεν θα γίνει το μεγάλο ΑΙΡΟΝΜΑΝ, θα γίνει το μικρό. Πως λέμε Μεγάλο Χωριό - Μικρό Χωριό Ευρυτανίας; Καμία σχέση: Το ημι-άιρονμαν το εν Αλαμπάμα half-ironman το λεγόμενο, είναι αυτό που λέει η λέξη. Μισό. Ήτοι, 1.9, 90, 21.1 χλμ. Δηλαδή μόλις 70.3 μίλια στο σύνολο, δηλαδή, κολύμπι από το πάνω στο κάτω Κουφονήσι, ποδήλατο Αθήνα-Θήβα και τρέξιμο Πειραιάς-Βουλιαγμένη, από τον καινούργιο ποδηλατοπεζόδρομο που κατασκευάζεται οσονούπω στην Αθηναϊκή παραλία... Απλά πράγματα (και μην ρωτήσετε τι θα πει οσονούπω).
Και για όποιον/α/ο δεν νιώθει ότι θέλει ή μπορεί να τα κάνει όλα μαζεμένα, υπάρχει και η δυνατότητα του ρηλέη (relay), που πάει να πει σε ελεύθερη μετάφραση από τα Λουιζιάνικα, επι-ανα-αλληλο-κάλυψη. Όταν ο ένας δεν μπορεί συνεχίζει ο άλλος. Ομαδική δουλειά, σαν τους τρεις σωματοφύλακες ένα πράγμα. Ο ένας κολυμπάει, ο άλλος τρέχει, ο τρίτος κάνει ποδήλατο, και όλοι μαζί το τρίαθλο!
Και ο Ντ’ Αρτανιάν;
Στην εξέδρα για καφέ και φώτοζ.
Μα, γίνεται κατάτμηση του τριάθλου; Δηλαδή αντί ενός τριάθλου μπορούν να γίνουν τρία μονόαθλα;
Γιατί όχι; Εδώ γίνεται κατάτμηση του Μαραθωνίου. Γίνεται διχοτόμηση της Κύπρου. Γίνεται διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους. Εκεί θα κολλήσουμε.
Σωστά! Και τί χρειάζεται λοιπόν για όλα αυτά;
Από το τίποτα, παρά μόνο το τσαγανό σου, ένα μαγιω, παπούτσια για τρέξιμο και ένα (κατάλληλο) ποδήλατο, μέχρι υπερεξειδικευμένο εξοπλισμό, που μπορεί να κοστίσει πάνω και από ένα σπίτι στο μικρό λιβάδι του Μεγάλου χωριού Ευρυτανίας, σωστή διατροφή, ντόπινγκ (νόμιμο), και ούτω καθεξής.
Δείτε εδώ για να πάρετε μερικές ιδέες.
Εκτός από τον εξοπλισμό βέβαια, χρειάζεται και μια διαδικασία συμμετοχής σε χαμηλότερης δυσκολίας τρίαθλα πρωτίστως.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://www.ironman.com/im703-vouliagmeni
Καταλήγοντας, φυσικά το τρίαθλο για όσους μετέχουν, είναι μια μοναδική ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ και εθιστική εμπειρία, πραγματικά απαιτητική, αλλά όπως συνήθως συμβαίνει στη ζωή, και ανταποδοτική ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο!
Έτσι για την ιστορία, ο πρώτος Άιρονμαν ήταν ο Gordon Haller, ένας από τους δεκαπέντε πρώτους τρελούς που μετείχαν στο εγχείρημα, ταξιτζής (και πρώην έφεδρος πεζοναύτης). Προφανώς, πολλοί από τους μετέχοντες, ακόμα και ο ίδιος, έκαναν που και που ένα διάλλειμα στον αγώνα για τις καθιερωμένες μπύρες, και τζούρες καπνού, που κατανάλωναν εκείνη την εποχή οι πραγματικοί ήρωες.
Ιδού και τι λέει ο ίδιος για όλα αυτά: https://www.slowtwitch.com/Interview/First_Ironman_Champion__7033.html
Εν κατακλείδι, τα Iron Man, αλλά και όλα τα τρίαθλα, που οργανώνονται κατά κανόνα από μερακλήδες ανθρώπους, αποτελούν μεγάλες γιορτές του αθλητισμού, του υγιούς τρόπου ζειν, (του …ευ ζην του λεγομένου) όπως επίσης και της ευγενούς άμιλας.
Η οικογένεια της Κασιματις cycling θα είναι και εφέτος όπως και κάθε χρόνο, εκεί! Ελπίζουμε να σας δούμε στο πάρτυ…
Δηλαδή να ένας πινακας με τις αποστάσεις, από το γουικιπεδια (ναι κανουμε και τετοια).
Όνομα | Κολύμπι | Ποδήλατο | Τρέξιμο | Σημειώσεις |
Kids of Steel | 100–750 m (110–820 yd) |
5–15 km (3.1–9.3 mi) |
1–5 km (0.62–3.11 mi) |
Οι αποστάσεις πικοιλουν αναλογα με την ηλικία. Δες: Ironkids |
Novice (Europe) | 400 m (0.25 mi) |
20 km (12 mi) |
5 km (3.1 mi) |
Τυπική διαδρομή για αρχάριους/απόσταση προπόνησης, κυρίως στην Ευρώπη. |
Sprint | 750 m (0.47 mi) |
20 km (12 mi) |
5 km (3.1 mi) |
Η μισή ολυμπιακή απόσταση. Για αγώνες με βάση την πισίνα, η κολύμβηση 400 ή 500 μέτρων είναι και αυτή συνηθισμένη. |
Olympic | 1.5 km (0.93 mi) |
40 km (25 mi) |
10 km (6.2 mi) |
Γνωστό και ως "διεθνής απόσταση", "τυπική διαδρομή", "ενδιάμεση" (ονομασία USAT) ή "σύντομη κούρσα". |
Triathlon 70.3 | 1.9 km (1.2 mi) |
90 km (56 mi) |
21.1 km (13.1 mi) |
Γνωστό και ως "μεσαία απόσταση", "70,3" (συνολικά διανυόμενα μίλια), "μακριά" (ονομασία USAT) ή "HALF IRONMAN". |
Long Distance (O2) | 3.0 km (1.9 mi) |
80 km (50 mi) |
20 km (12 mi) |
Διπλή απόσταση Ολυμπιακών Αποστάσεων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τριάθλου μεγάλων αποστάσεων. |
Triathlon 140.6 | 3.9 km (2.4 mi) |
181 km (112 mi) |
42.2 km (26.2 mi) |
Γνωστό και ως "μακριά απόσταση", "πλήρης απόσταση", "140,6" (συνολικά διανυόμενα μίλια) ή "Ironman Triathlon". |
Long Distance (O3) | 4.0 km (2.5 mi) |
120 km (75 mi) |
30 km (19 mi) |
Η λεγόμενη τριπλή Ολυμπιακή Απόσταση, η απόσταση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τριάθλου μεγάλων αποστάσεων τα περισσότερα χρόνια συμπεριλαμβανομένου του 2016. |
Εκτός από αυτά, υπάρχουν και τα ακόμα μεγαλύτερα ultra τρίαθλα, για τους πραγματικούς υπερανθρώπους της ιστορίας.
Όταν λοιπόν, σε λίγες ημέρες θα δείτε τα μπανερς IRON MAN 70.3 πλέον θα ξέρετε.