Η σημασία του σωστού ποδηλατικού κολάν (καλοκαιρινή έκδοση)

Η επιλογή του σωστού ποδηλατικού κολάν είναι από τα σημαντικότερα πράγματα για έναν ποδηλάτη, αφού καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την άνεση του πάνω στο ποδήλατο.

Σκεφτείτε πως όταν βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο, έρχεστε σε επαφή μ' αυτό μέσω τριών σημείων:

  1. Πέλματα ποδιών, συνήθως συνδεδεμένα μέσω ποδηλατικού παπουτσιού και πεταλιού με διατάξεις πρόσδεσης (clipless pedal). Η σύνδεση αυτή μεταφέρει όλη σας τη δύναμη στη μετάδοση του ποδηλάτου, και από εκεί στον πίσω τροχό.
  2. Καβάλος, στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού σας βάρους όταν κάθεστε στη σέλα.
  3. Χέρια, στηρίζουν το υπόλοιπο σωματικό σας βάρους.

Ο καβάλος έχει ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας από την πίεση και την τριβή που δέχεται στηρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού μας βάρους -ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας και το συχνά κακοτράχαλο οδόστρωμα που αυξάνει την ταλαιπωρία των σημείων επαφής με το ποδήλατο.

ποδηλατικό κολάν ποδηλατικός ρουχισμός

Τα ποδηλατικά κολάν δεν χωρίζονται μόνο στις δύο γνωστές κατηγορίες, "κοντά" και "μακριά" . Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες της ποδηλασίας, και φυσικά σε διαφορετικές ποιότητες. Το σημαντικότερο κομμάτι κάθε ποδηλατικού κολάν είναι το μαξιλαράκι ("pad" ή "chamois"), από το οποίο εξαρτάται σε κύριο βαθμό η άνεση που προσφέρει το ρούχο. Bibshorts ή Shorts? Η διαφορά τους είναι ότι τα bibshorts (ή bibs) έχουν τιράντες για καλύτερη εφαρμογή στο σώμα του ποδηλάτη, ενώ τα shorts δεν έχουν τιράντες για μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας και επιπλέον άνεση σε πολύ θερμές συνθήκες. Τα περισσότερα ποδηλατικά κολάν στην αγορά, ανεξαρτήτως τύπου και ποιότητας, είναι με τιράντες (bibshorts). Για γενική ποδηλατική χρήση: Ο πιο διαδεδομένος και συνήθως προσιτότερος τύπος κολάν, με μεγάλη ποικιλία μοντέλων στην αγορά. Δεν προσφέρουν κάποια εξειδίκευση για συγκεκριμένο είδος ποδηλασίας, αλλά αποτελούν βασικό κομμάτι κάθε ποδηλατικής γκαρνταρόμπας. Αν επιλέξετε κάποιο ποιοτικό μοντέλο επώνυμου κατασκευαστή, δύσκολα θα απογοητευτείτε. Κολάν για ολοήμερη άνεση: Φτιαγμένα από ανθεκτικότερα υφάσματα διαθέτουν από κανονικού έως μεγαλύτερου πάχους μαξιλάρι, βελτιωμένο για άνεση σε μεγάλες ποδηλατικές διαδρομές. Συνήθως είναι υψηλής έως πολύ υψηλής ποιότητας και έχουν το αντίστοιχο κόστος.

κολάν ποδηλασίας castelli

Κολάν για ταχύτητα/αγωνιστική ποδηλασία: Κατασκευάζονται από ελαφριά υλικά και ενσωματώνουν λεπτότερα και πιο σκληρά μαξιλάρια για πιο άμεση αίσθηση επαφής με τη σέλα. Συχνά έχουν αεροδυναμικά ή συμπιεστικά χαρακτηριστικά για βελτίωση των επιδόσεων. Ορισμένα μοντέλα κατασκευάζονται από υπέρλεπτα, εξαιρετικά διαπνέοντα υλικά για μεγαλύτερη άνεση σε θερμές συνθήκες ποδηλασίας. Πρόκειται για εξοπλισμό υψηλής έως πολύ υψηλής ποιότητας που συνοδεύεται από το αντίστοιχο κόστος. Weatherproof / Thermal Bibs: Δεν πρόκειται για τα τυπικά κοντά bibs, αλλά εξειδικευμένα τεχνικά ρούχα για απρόβλεπτες ή βροχερές/ψυχρότερες συνθήκες ποδηλασίας με μοντέλα weatherproof από αδιάβροχα-αντιανεμικά υλικά για προστασία από τον αέρα και τη βροχή και thermal μοντέλα με επένδυση fleece για προστασία από το κρύο (φανταστείτε ένα ζεστό χειμερινό κολάν "κομμένο" στο μήκος ενός καλοκαιρινού). Bonus tip: Όποιο κολάν και να επιλέξετε, συνδυάστε το με μια ειδική κρέμα για ακόμη μεγαλύτερη άνεση! Επιλέγοντας το σωστό κολάν, είναι σίγουρο ότι θα έχετε μεγαλύτερη άνεση πάνω στη σέλα και θα χαρείτε ακόμη περισσότερο τις ποδηλατικές σας διαδρομές!