Οι φανέλες του Giro d'Italia 2018

Σήμερα δίνεται η εκκίνηση του 101ου Ποδηλατικού Γύρου Ιταλίας (Giro d'Italia), με τον οποίο για πρώτη φορά ένα Grand Tour θα ξεκινήσει εκτός ευρωπαϊκού εδάφους (Ιερουσαλήμ). Από την ερχόμενη Τριτη 8 Μαΐου, το "Giro" θα επιστρέψει στην Ιταλία, για να τερματίσει στη Ρώμη την Κυριακή 27 Μαΐου. Εάν δε γνωρίζετε σχετικά με τις φανέλες που θα φορούν οι πρωτοπόροι του φετινού ιστορικού ποδηλατικού αγώνα, ακολουθεί η περιγραφή τους.

φανέλες νικητών giro d'italia

MAGLIA ROSA

Η φημισμένη Ροζ Φανέλα ανήκει στον πρωτοπόρο του αγώνα με τον συνολικά χαμηλότερο χρόνο τερματισμού καθώς ο αγώνας εξελίσσεται. Παίρνει το χρώμα της από τη χαρακτηριστική απόχρωση των σελίδων της αθλητικής εφημερίδας "Gazzetta dello Sport", η οποία διοργάνωσε τον αγώνα για πρώτη φορά το 1909.

MAGLIA CICLAMINO (πρώην maglia rosso)

Η Maglia Ciclamino πηγαίνει στον βαθμολογικό ηγέτη του αγώνα, αυτόν που βρίσκεται στην κουρυφή της γενικής βαθμολογικής κατάταξης. Οι βαθμοί αυτοί κερδίζονται σε ενδιάμεσα σπριντ και τερματισμούς ετάπ. Είναι παρόμοια με την πράσινη φανέλα του Tour de France η οποία επίσης φοριέται από τον καλύτερο σπριντέρ.

MAGLIA AZZURRA

Η μπλε φανέλα -από το μπλε του ουρανού- φοριέται από τον καλύτερο ανηφορίστα του αγώνα. Πολλοί αναβάτες στοχεύουν σ' αυτή τη φανέλα, η οποία ήταν πράσινη μέχρι το 2013, μαζεύοντας τους αντίστοιχους βαθμούς από την επίδοση τους στις κατηγοριοποιημένες ανηφόρες τους αγώνα. Οι κατηγορίες ανηφόρας για το Giro ξεκινούν από την 4η μέχρι την 1η, με την τελευταία να είναι η δυσκολότερη. Υπάρχει επίσης το βραβείο Cima Coppi για τον ποδηλάτη που θα τερματίσει πρώτος στην υψηλότερη κορυφή του αγώνα (φέτος: Colle delle Finestre στα 2.178m).

MAGLIA BIANCA

Η Λευκή Φανέλα είναι αντίγραφο αυτής που απονέμεται στον καλύτερο νεαρό αθλητή του Tour de France. Πηγαίνει στον ποδηλάτη κάτω των 26 ετών με τον χαμηλότερο συνολικό χρόνο στη γενική κατάταξη. Για το 2018 επίσημος κατασκευαστής για τις φανέλες του Giro d'Italia είναι η Castelli, η οποία επιστρέφει στη διοργάνωση μετά από απουσία 26 ετών -με τελευταίο νικητή του Giro που φόρεσε τη φανέλα της να είναι ο Miguel Indurain το 1992!

ροζ φανέλα ποδηλατικός γύρος ιταλίας

giro d'italia ροζ φανέλα

γύρος ιταλίας ροζ φανέλα