ποδήλατο και ΚΟΚ

Το ποδήλατο είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή γυμναστικής, διασκέδασης, αλλά και μετακίνησης για ολοένα και περισσότερα άτομα στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως, υπάρχει ακόμη αρκετή άγνοια στο θέμα της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά το ποδήλατο, τόσο από οδηγούς αυτοκινήτων, όσο και από τους ίδιους τους αναβάτες πολλές φορές.

Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τονίζοντας επιλεγμένα κομμάτια του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Πριν ξεκινήσουμε παραθέτουμε το ΚΟΚ όπως μπορεί κάποιος να τον βρει απευθείας στο site της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ο ποδηλάτης θεωρείται από τον ΚΟΚ οδηγός και το ποδήλατο όχημα. Συνεπώς τον αφορούν όλοι οι κανόνες που αφορούν και τους υπόλοιπους οδηγούς. Ως εκ τούτου οφείλει να συμμορφώνεται με την οδική σήμανση, τα όρια ταχύτητας, τις κατευθύνσεις κυκλοφορίας, τους φωτεινούς σηματοδότες και τα σήματα των τροχονόμων.

Πάμε σιγά σιγά να λύσουμε όμως απορίες που πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε.


Χρειάζομαι άδεια οδήγησης για το ποδήλατο;

Είναι αλήθεια πως κάποτε στην Ελλάδα τα ποδήλατα είχαν πινακίδες και οι οδηγοί τους χρειαζόντουσαν άδεια για να τα οδηγήσουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει πλέον.

Που μπορώ να κυκλοφορώ;

Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο, αλλά όχι σε αυτοκινητοδρόμους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, λεωφορειόδρομους πεζοδρόμια και πεζόδρομους. Επιπλέον απαγορεύεται το ποδήλατο να χρησιμοποιεί το οδόστρωμα όταν υπάρχει ποδηλατόδρομος.

Δηλαδή δεν μπορώ να οδηγώ καθόλου σε λεωφορειόδρομο;

Όχι, εφόσον είναι αποκλειστικής χρήσης για λεωφορεία. Ωστόσο πολλοί λεωφορειόδρομοι έχουν σήμανση που επιτρέπει την χρήση τους από τα ποδήλατα.

 ποδήλατο στην πόλη, νεαρό ζευγάρι στο πεζοδρόμιο

Ούτε μπορώ να ανέβω με το ποδήλατο στο πεζοδρόμιο;

Όχι όσο το οδηγείτε. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο από τον Κώδικα πως ο ποδηλάτης εφόσον κατέβει από το ποδήλατο και το σπρώχνει θεωρείται πεζός. Συνεπώς αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το πεζοδρόμιο, απλά κατεβαίνετε από αυτό και ανεβαίνετε στο πεζοδρόμιο.

Είμαι υποχρεωμένος να φοράω κράνος;

Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Φυσικά, ένα κράνος ποδηλασίας το οποίο πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές πάντα βελτιώνει την ασφάλεια μας πάνω στο ποδήλατο.

Έχω τα ίδια δικαιώματα με τα αυτοκίνητα πάνω στο δρόμο, γιατί οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι ανυπόμονοι πίσω μου;

Ισχύει πως ο ποδηλάτης έχει τα ίδια δικαιώματα ως οδηγός με τους υπόλοιπους οδηγούς. Ωστόσο ισχύουν για αυτόν οι διατάξεις του άρθρου 19 περί παρεμπόδισης της κυκλοφορίας. Όταν κινούμαστε αργά σε ένα δρόμο, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τη δυνατότητα στα υπόλοιπα οχήματα να μας προσπεράσουν. Όμως πέρα από υποχρέωση είναι και ζήτημα ευγένειας και πολιτισμού να διευκολύνουμε τους υπόλοιπους οδηγούς.

Είναι υποχρεωτικό να έχω φώτα στο ποδήλατό μου;

Ναι, όπως και ανακλαστικά στοιχεία στα πετάλια εφόσον κυκλοφορείτε νύχτα. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ωστόσο για τα ποδήλατα βουνού και τα αγωνιστικά ποδήλατα, όμως είναι ζήτημα κοινής λογικής να είμαστε ορατοί τη νύχτα από τους υπόλοιπους.

Το fixάκι μου μπορεί να κυκλοφορεί κανονικά;

Δυστυχώς οποιοδήποτε ποδήλατο δεν είναι εφοδιασμένο με φρένο τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω τροχό είναι παράνομο.

Το κουδούνι είναι υποχρεωτικό;

Ναι, το κουδούνι είναι υποχρεωτικό πάνω στα ποδήλατα.

Μπορώ να κυκλοφορώ παράλληλα με άλλα ποδήλατα;

Είναι ξεκάθαρο πως απαγορεύεται από τον KOK. Συνεπώς όταν βγαίνουμε με παρέα για βόλτα πρέπει να ακολουθούμε ο ένας τον άλλον.

ποδήλατo και ΚΟΚ, τι να αποφύγετε

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Οι κανόνες που ισχύουν γενικότερα είναι κοινής λογικής:

  • Δεν μπορείτε να βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα με λουρί πάνω στο ποδήλατο.
  • Δεν μπορείτε να οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών.
  • Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε ακουστικά ή να μιλάτε στο κινητό πάνω στο ποδήλατο.
  • Είστε υποχρεωμένοι να κρατάτε το τιμόνι με τα δύο σας χέρια.
  • Δεν επιτρέπεται συνεπιβάτης στο ποδήλατό σας εφόσον δεν υπάρχει ειδικό κάθισμα σε αυτό.
  • Τέλος, είστε υποχρεωμένοι να σταματάτε και να κατεβαίνετε από το ποδήλατο αν η οδήγησή του μπορεί να είναι επικίνδυνη για κάποιον πεζό.

Ελπίζουμε με αυτό το κείμενο να ξεκαθαρίσαμε αρκετά το τοπίο σχετικά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν το ποδήλατο. Καλές βόλτες!!!