Κράνος στο ποδήλατο

Ποδηλατικό κράνος, ίσως το μοναδικό κομμάτι εξοπλισμού -μετά το ποδήλατο μας βέβαια- το οποίο δε μπορεί να λείψει ποτέ από τις ποδηλατικές διαδρομές μας. Παρότι στο μάτι του απαίδευτου μοιάζει με ένα ημισφαίριο από φελιζόλ στο οποίο έχουν κοπεί κάποια ανοίγματα για να μην ιδρώνει το κεφάλι, όποιος ποδηλάτης αξίζει το βάρος του σε ...ισοτονικά θα σας πει ότι είναι πολύ παραπάνω από ένα φελιζολένιο fashion accessory!

Με βάρος γύρω στα 300 γραμμάρια για ένα τυπικό ποδηλατικό κράνος ενηλίκου (τα κορυφαία αγωνιστικά μοντέλα συχνά ζυγίζουν κάτω από 200 γραμμάρια), κάθε κράνος που θα συναντήσετε στην αγορά αποτελείται χονδρικά από τρία τμήματα:

  1. Τον πυρήνα από EPS (διογκωμένη πολυστερίνη), είναι το τμήμα που απορροφά την ενέργεια της πρόσκρουσης (συνήθως γκρίζο ή μαύρο σε χρώμα).
  2. Το σκληρό εξωτερικό κέλυφος, μια λεπτή στρώση polycarbonate το οποίο φέρει το χρώμα και τα γραφικά του κράνους. Στα ποιοτικά κράνη είναι είναι αδύνατο να διαχωριστεί από τον EPS πυρήνα, ενώ σε κάποια πολύ χαμηλής ποιότητας κράνη είναι απλά κολημμένο στο EPS με ταινία διπλής όψης ή άλλους φθηνούς τρόπους συγκόλλησης οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι ορατοί σχεδόν αμέσως.
  3. Το συστημα συγκράτησης, το τμήμα που αποτελείται από τα λουριά και το κούμπωμα. Το πιο ποιοτικά μοντέλα, συμπληρωματικά με τα λουριά, παρέχουν κάποιο δευτερεύον μέσο σταθεροποίησης του κράνους στην πίσω πλευρά του κράνους για καλύτερη εφαρμογή στο κεφάλι.

Τρία βασικά κριτήρια για την επιλογή ποδηλατικού κράνους

κράνος για ποδήλατο

  1. Να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας. Εάν δε θέλετε να ξεκινήσετε ολόκληρη έρευνα επί του θέματος, σας λέμε με σιγουριά ότι όλα τα επώνυμα κράνη ποδηλασίας που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά πληρούν ή ξεπερνούν τις υφιστάμενες προδιαγραφές ασφαλείας.
  2. Ναι είναι κατάλληλο για τη χρήση που το θέλετε. Π.χ. ένα αεροδυναμικό κράνος για αγώνες χρονομέτρησης δεν προσφέρει τα επίπεδα δροσισμού και προστασίας που είναι απαραίτητα για διαδρομές ορεινής ποδηλασίας.
  3. Να έχει καλή εφαρμογή, η οποία εξασφαλίζεται από το σύστημα συγκράτησης, αλλά ακόμη πιο σημαντικά από τη σωστή επιλογή μεγέθους βάσει της περιμέτρου του κεφαλιού μας σε cm.

Τεχνολογίες Εφαρμογής

Η εφαρμογή ενός ποιτικού κράνους δε μπορεί να είναι ένα τυχαίο αποτέλεσμα, αφού κάθε ανθρώπινο κεφάλι -ακόμη και αν έχει την ίδια περίμετρο- μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε σχήμα.

Η Specialized προσεγγίζει την εφαρμογή των ποδηλατικών κρανών της με δύο βασικές τεχνολογίες:

  • Tri-Fix: Ένα σταθερό κομμάτι ανθεκτικού πλαστικού συνδέει μόνιμα τα λουριά στα πλαϊνά, στο ύψος του σαγονιού. Η μονοκόμματη κατασκευή του εγγυάται μια πιο ελαφριά, άνετη και ασφαλή κατασκευή.
  • Headset SX dial fit system: Το κράνος στηρίζεται πάνω σε ένα σύστημα από λεπτούς πλαστικούς ιμάντες οι οποίοι αγκαλιάζουν το κεφάλι καταλήγοντας σε ένα ρυθμιζόμενο σύνδεσμο κάτω από την πίσω πλευρά του. Ο περιστροφικός ρυθμιστής επιτρέπει την τέλεια εφαρμογή σε κάθε σχήμα κεφαλιού.

Η γερμανική UVEX έχει τις δικές της τεχνολογίες για καλύτερη εφαρμογή του κράνους:

  • IAS system και IAS 3D system: Κάθε κεφάλι έχει μοναδικό σχήμα, έτσι τα κράνη της UVEX εξοπλισμένα με IAS μπορούν να ρυθμιστούν για διαφορετικό πλάτος κεφαλιού, ενώ το IAS 3D προσφέρει επιπροσθέτως την ρύθμιση για διαφορετικό ύψος κεφαλιού. Αμφότερα χρησιμοποιούν ένα σύστημα από λεπτούς πλαστικούς ιμάντες που αγκαλιάζουν το κεφάλι.
    Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  • FAS (Fast Adapting System): Οι ιμάντες του συστήματος γρήγορης προσαρμογής μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα και συνεχώς στο ακριβές σχήμα του κεφαλιού. Το κράνος παραμένει στη θέση του σε όλες τις καταστάσεις και οι ιμάντες είναι πάντα στη βέλτιστη θέση.
    Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τεχνολογίες Ασφαλείας

Η ασφάλεια είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο φοράμε κράνος στο ποδήλατο, και ορίζεται μέσω ειδικών προδιαγραφών που ορίζει ο κάθε νομοθέτης (π.χ. Ευρωπαϊκη Ένωση). Κάθε επώνυμο κράνος, το οποίο πωλείται σε μια αγορά, οφείλει να πληροί τις προδιαγραφές αυτές.

Η Specialized ανεβάζει τον πήχη της ασφάλειας στα κράνη της με τη χρήση τριών τεχνολογιών:

  • Patented Energy Optimized Multi-Density EPS construction: Πατενταρισμένη μέθοδος κατασκευής κρανών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) πολλαπλής πυκνότητας, βελτιστοποιημένη για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας που δέχεται το κράνος κατά τη διάρκεια μιας κρούσης.
    Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με πολύ απλούς όρους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα υλικά του κράνους είναι πυκνότερα εκεί που χρειάζονται, ενώ λιγότερο πυκνά εκεί που οι δυνάμεις είναι μικρότερες. Όμως, εάν λάβει κανείς υπόψη του τα ανοίγματα των αεραγωγών και τους περιορισμούς σε βάρος, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για κάτι απίστευτα σύνθετο.
  • MIPS: Το σύστημα MIPS (Multi-directional Impact Protection System) είναι ένα στρώμα χαμηλής τριβής που επιτρέπει ολισθαίνουσα κίνηση 10-15mm προς όλες τις κατευθύνσεις. Μελέτες επάνω στο MIPS δείχνουν ότι η προσθήκη του στα ποδηλατικά κράνη μειώνει μερικές από τις περιστροφικές δυνάμεις που μεταδίδονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια γωνιών κρούσεων.
    Διαβάστε περισσότερα για το MIPS στον επίσημο ιστότοπο MIPS Protection.
  • ANGi: Ακρωνύμιο για Angular and G-Force indicator, πρόκειται για έναν πατενταρισμένο αισθητήρα που τοποθετείται στο κράνος και μετρά τις δυνάμεις που δέχεται κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης, καθώς και τις βλαβερές περιστροφικές δυνάμεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των προσκρούσεων στις οποίες το κράνος ουσιαστικά δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Συνδέεται μέσω Bluetooth με smartphone το οποίο έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή Ride Premium της Specialized και εάν ανιχνεύσει πρόσκρουση κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, ξεκινά μια αντίστροφη μέτρηση στο τηλέφωνο.
    Στην περίπτωση που ο αναβάτης τραυματιστεί και δε μπορεί να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση, η εφαρμογή στέλνει μήνυμα με τις συντεταγμένες της πιο πρόσφατης τοποθεσίας του στις επαφές που έχουν οριστεί από πριν. Η ANGi περιέχει επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο για μέτρηση γραμμικών και περιστροφικών δυνάμεων ενώ η λειτουργικότητα του GPS παρέχεται μέσω του τηλεφώνου/εφαρμογής που είναι συνδεδεμένα με τον αισθητήρα ANGi.
    Διαβάστε περισσότερα για την ANGi εδώ.

Η UVEX προσεγγίζει τα βασικά από μια διαφορετική γωνία:

  • Monomatic: Το κούμπωμα Monomatic της UVEX μπορεί να ανοίξει και να κλείσει με το ένα χέρι, έτσι ώστε να έχετε πάντα το άλλο χέρι ελεύθερο.
    Δείτε το στον ιστότοπο της UVEX.
  • Inmould technology: Το EPS υλικό του πυρήνα μετατρέπεται σε αφρό απευθείας μέσα στο πολυανθρακικό (polycarbonate) κέλυφος. Έτσι δημιουργείται ένα ελαφρύ κράνος με υψηλότερη αντίσταση στην κρούση λόγω της τέλειας σύντηξης εξωτερικού περιβλήματος και πυρήνα.
    Μάθετε περισσότερα στον ιστότοπο της UVEX.
  • Hardshell Technology: Ένα εξωτερικό κέλυφος με κατασκευασμένο με έγχυση και ο πυρήνας από EPS δημιουργούν έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό ασφάλειας: εξωτερικό ανθεκτικό στις κρούσεις, απορροφητικό κλονισμό και μονωτικό εσωτερικό. Αυτή η σύνθετη κατασκευή επιτρέπει στην τέλεια τοποθέτηση αεραγωγών που κλείνουν, την ενσωμάτωση καναλιών και εξαιρετική άνεση για το κεφάλι.
    Μάθετε περισσότερα στον ιστότοπο της UVEX.
  • Tocsen crash sensor: Με λειτουργία παρόμοια του Specialized ANGi, ο αισθητήρας πρόσκρουσης της UVEX τοποθετείται στο κράνος για να υπάρχει πάντα ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας στις ποδηλατικές σας διαδρομές.
    Μάθετε περισσότερα στον ιστότοπο της UVEX.

Αεροδυναμική & Δροσισμός

uvex κράνη ποδηλασίας δρόμου

Όλα τα κράνη της Specialized βασίζουν το δροσισμό του κεφαλιού γύρω από μια συγκεκριμένη τεχνολογία την οποία προσαρμόζει σε κάθε μοντέλο της:

  • 4th Dimension Cooling System: Η συστοιχία αεραγωγών στα ποδηλατικά κράνη της Specialized δεν περιορίζεται μόνο σε στρατηγικά τοποθετημένα ανοίγματα στο μπροστινό και επάνω μέρος της κατασκευής, αλλά χρησιμοποιεί επίσης κανάλια στην εσωτερική μεριά του κράνους καθώς και ευθυγραμμισμένα ανοίγματα στο πίσω μέρος του για την πιο ομαλή ροή του αέρα για πιο γρήγορη απομάκρυνση τη θερμότητας από το κεφάλι.

Η UVEX επιμένει στην επιλογή υλικού:

  • X-Fit: Υψηλής ποιότητας μαξιλαράκια από δομημένο υλικό για βελτιωμένο δροσισμό. Αφαιρούμενα και πλενόμενα.
    Μάθετε περισσότερα στον ιστότοπο της UVEX.