αεροδυναμικός ρουχισμός ποδηλασίας

Κάθε ποδηλάτης που έχει βρεθεί να πεταλάρει ενάντια σ' έναν ισχυρό μετωπικό άνεμο αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ο όρος "αεροδυναμική αντίσταση" -είναι πραγματικά κουραστική! Προκειμένου να προχωρήσει προς τα εμπρός, ο ποδηλάτης πρέπει να εκτοπίσει τη μάζα του αέρα μπροστά του, και αυτό απαιτεί ενέργεια. Η αεροδυναμική απόδοση, δηλαδή ένα αντικείμενο που λόγω σχήματος "κόβει" τον άερα πιο ομαλά, επιτρέπει στον ποδηλάτη να κινείται πιο γρήγορα και με λιγότερη προσπάθεια.

Όμως, όσο πιο γρήγορα κινείται κάποιος, τόση μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση συναντά, και συνεπώς χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενέργεια ώστε να την υπερνικήσει. Όταν οι αθλητές ποδηλασίας στοχεύουν να πιάσουν αλλά και να διατηρήσουν υψηλές ταχύτητες, δεν επικεντρώνονται μόνο στην αύξηση της δύναμης τους, αλλά και σε βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση .

Σ' έναν επίπεδο δρόμο, η αεροδυναμική αντίσταση είναι μακράν το μεγαλύτερο εμπόδιο μεταξύ του ποδηλάτη και της τελικής του ταχύτητας, αντιπροσωπεύοντας το 70-90% της αντίστασης που νιώθει όταν πεταλάρει. Το μόνο μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ανηφόρα, δηλαδή η προσπάθεια που απαιτείται για να πεταλάρει κανείς μέχρι την κορυφή μιας ανηφόρας ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας, ξεπερνά κατά πολύ την όποια αεροδυναμική αντίσταση.

Castelli All Out Speed Suit

Παρότι οι πρόσφατες βελτιώσεις σε πλαίσια και περιφερειακά ποδηλάτων έχουν αυξήσει την αεροδυναμική τους απόδοση, ο ίδιος ο ποδηλάτης αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο ώστε να επιτευχθούν δραματικά καλύτερα αποτελέσματα. Πολύ απλά, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι ιδιαίτερα αεροδυναμικό. Η τοποθέτηση του σώματος είναι σημαντική: Οι ποδηλάτες δρόμου χρησιμοποιούν "drop bars" προκειμένου να μειώσουν το αεροδυναμικό τους μέτωπο, κάτι που βοηθά στη μείωση της αντίστασης που πρέπει να υπερνικήσουν σε κάθε τους πεταλιά. Εκτός της τοποθέτησης του σώματος, ο ειδικά σχεδιασμένος ρουχισμός μπορεί να τους βοηθήσει ώστε να κερδίσουν ακόμη περισσότερα.

Η επιτομή του αεροδυναμικού ρουχισμού και ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα στολή της Castelli, "All Out Speed Suit" σχεδιασμένη για αγώνες Τριάθλου μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Έχοντας περάσει από εκτεταμένες δοκιμές σε αεροδυναμικό τούνελ και συνολικό βάρος μόλις 210gr, ενσωματώνει χαρακτηριστικά μερικών εκ των "ταχύτερων" ρούχων που έχει  βγάλει ο ιταλικός οίκος, όπως η μπλούζα T1:Stealth Top με την άνεση της κοντομάνικης στολής Free Sanremo Suit.

Ο 16 φορές Πρωταθλητής Ironman Marino Vanhoenacker, ο οποίος έχει εμπλακεί εξαρχής στη δημιουργία και εξέλιξη της στολής περιγράφει το τελικό αποτέλεσμα ως "dream suit".

Ο αρχικός σχεδιασμός της μπλούζας  T1:Stealth top αφορούσε μια μπλούζα που θα φρούσε ο τριαθλητής στο T1 και θα την έβγαζε στο T2. Μετά, τη φανταστήκαμε στο κολύμπι και στο τρέξιμο. Ο Marino Vanhoenacker ήταν ο πρώτος αθλητής που ζήτησε για μια στολή τύπου Sanremo με το επάνω μέρος να είναι η μπλούζα T1:Stealth.

Castelli All Out Speed Suit

Η Castelli συνεργάστηκε μαζί του στην αρχική φάση εξέλιξης της στολής, έπειτα τον προμήθευσε με αυτή στο IM Klagenfurt για την όγδοη νίκη του στη διοργάνωση. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε στολή για ταχύτητα -όχι η πιο ελαστική για την κολύμβηση, ούτε η πιο δροσερή για το τρέξιμο. Για όποιον ζητά όμως την ταχύτητα, είναι η καλύτερη του επιλογή.