Brevet Γουδή 2019, περιγραφή της διαδρομής

Από τον Ορέστη Καπετανόπουλο

Η διαδρομή ξεκινά το Σάββατο στις 08:00 ακριβώς μπροστά από το Badminton στο Πάρκο Γουδί και η μικρή ανηφορική κλίση της Λεωφόρου Μεσογείων με την ελάχιστη πρωινή κίνηση, είναι ιδανική για πρωινό ζέσταμα. Μετά τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, η Λεωφόρος Μαραθώνος αναλαμβάνει να μας φτάσει μέχρι τον Μαραθώνα, όπου ξεκινάει η πρώτη ανάβαση με ήπιες κλίσεις που μας οδηγεί μέχρι την είσοδο του Γραμματικού. Από εκεί, και αφού “παίξουμε” για λιγότερο από ένα χιλιόμετρο με διψήφιες ανηφορικές κλίσεις, ξεκινάμε την υπέροχη κατηφορική διαδρομή μέχρι το πρώτο σημείο ελέγχου στο 53ο χιλιόμετρο, λίγο πριν την παραλία στο Σέσι.

Σφραγίζουμε κάρτες, απολαμβάνουμε την ηρεμία του τοπίου, γυρνάμε τα ποδήλατά μας στην αντίθετη κατεύθυνση και φεύγουμε προς Κάτω Σούλι και τον δρόμο που περνά από τη βόρεια πλευρά του κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά για να μας οδηγήσει στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Λίγο αφού περάσουμε τη διασταύρωση της Ραφήνας, αφήνουμε τους κεντρικούς δρόμους και μέσα από έναν τσιμεντόδρομο 10 μέτρων βρισκόμαστε στη Βουνούπολη, οι δρόμοι της οποίας μας οδηγούν ήσυχα μέχρι την Αρτέμιδα (Λούτσα). Εκεί, στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο στο 99ο χιλιόμετρο, μας περιμένει το δεύτερο σημείο ελέγχου, στην κορυφή μιας ανάβασης δύο χιλιομέτρων, η οποία προς το τέλος της μας προσφέρει σκληρές κλίσεις αλλά μας ανταμείβει με την πιο όμορφη πανοραμική θέα της περιοχής.

Φωτογραφίες, πειράγματα για την ανηφόρα που πέρασε, σφράγισμα στις κάρτες, μια βαθιά ανάσα που θα βάλει μέσα μας λίγη από την ομορφιά του τοπίου και φεύγουμε προσεκτικά στην κατηφόρα που μας οδηγεί μέχρι τη θάλασσα της Βραυρώνας. Κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο, στρίβουμε για Ιππόδρομο και μέσα από ήσυχους δρόμους ανηφορίζουμε ήπια προς Κουβαρά και Κερατέα. Μετά την Κερατέα ανεβαίνουμε μέχρι την περιοχή της Αμυγδαλέζας και διασχίζοντας τόπους γεμάτους με αρχαιολογικά ευρήματα, κατηφορίζουμε μέχρι τη Συντερίνα όπου στρίβουμε αριστερά με κατεύθυνση τον Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί, σε μια μικρή πλατεία στο 141ο χιλιόμετρο, μπροστά σε μια εξοχική ταβέρνα που κάνει το στομάχι μας να παραπονιέται, μας περιμένει το 3ο σημείο ελέγχου.

Αφού ικανοποιήσουμε την πείνα μας, γεμίσουμε τα παγούρια μας και σφραγίσουμε τις κάρτες μας, ξεκινάμε προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ήρθαμε, για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Η κατηφόρα από τη Συντερίνα μέχρι την παραλία της Αναβύσσου είναι απολαυστική και η Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου μας φιλοξενεί μέχρι την Αγία Μαρίνα. Από εκεί φεύγουμε με κατεύθυνση το Κορωπί, το οποίο διασχίζουμε και μέσω της Λεωφόρου Λαυρίου φτάνουμε στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Η κατηφόρα της Λεωφόρου Μεσογείων μας προσφέρει την αποθεραπεία που χρειαζόμαστε και μέσω της Λεωφόρου Κατεχάκη και του Πάρκου Γουδί από το οποίο ξεκινήσαμε, τερματίζουμε στο καφέ Terra Delicia.

Καλό δρόμο και καλή απόλαυση!