Αποφύγετε την αφυδάτωση

Με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες αφυδάτωσης για όσους αθλούνται ή απολαμβάνουν έστω κάποια ήπια μορφή άσκησης. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να απολαύσετε καλύτερα την αγαπημένη σας δραστηριότητα.

Ένα παγουράκι δε φτάνει

Μπορεί όσο οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες να βγάζατε δυο ώρες άσκησης με ένα παγουράκι νερό, αλλά αναλογιστείτε πόσο ιδρώνετε στους 12-15°C και πόσο ιδρώνετε όταν το θερμόμετρο να φλερτάρει -ή ξεπερνά- τους 30 βαθμούς. Φροντίστε να πίνετε λίγες γουλιές τουλάχιστον κάθε 15-20 λεπτά εάν η δραστηριότητα σας περιλαμβάνει ήπιας μορφής άσκηση, ή ακόμη συχνότερα εάν ιδρώνετε έντονα. Εάν ξεκινήσετε την άσκηση επαρκώς ενυδατωμένοι (δηλαδή πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας), η ανάγκη για συνεχή ενυδάτωση κατά την άσκηση μπορεί να ελαττωθεί. Όπως και να έχει, φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετό νερό για τη διάρκεια της δρασηριότητας κουβαλώντας τουλάχιστον ένα μεγάλο παγούρι μαζί σας, όπως το Specialized MFlo με χωρητικότητα 750ml.

ποδηλασία ενυδάτωση

Το νερό από μόνο του δε φτάνει

Όταν ιδρώνετε ο οργανισμός σας δε χάνει μόνο νερό, αλλά και πολύτιμους ηλεκτρολύτες, δηλαδή στοιχεία που βρίσκονται στο σώµα και σε υγρά του και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον ανθρώπινο οργανισµό είναι σηµαντική, καθώς ρυθμίζουν την κατανοµή νερού στο σώµα, επηρεάζουν το pH του αίµατος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τις συσπάσεις των μυών, ώστε το σώμα να κινείται, να ανασαίνει, να κυκλοφορεί το αίμα και γενικά να διατηρεί την ευρωστία του. Το νερό μόνο του δεν αναπληρώνει τους χαμένους ηλεκτρολύτες αυτούς, έτσι το συνιστάται η κατανάλωση αθλητικών ποτών που περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως τα Go και Go Hydro της SiS. Οι ηλεκτρολύτες καλό είναι να προσλαμβάνονται τόσο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, όσο και μετά το τέλος της.

Πείτε όχι στην καφεΐνη

Το παγωμένο καφεδάκι (ή καφεϊνούχο ποτό) μπορεί να είναι τονωτικό, αλλά η καφεΐνη δεν ευνοεί την ενυδάτωση: έχει διουρητική και συχνά καθαρτική δράση, που σημαίνει ότι η αναπλήρωση των χαμένων υγρών από την εφίδρωση γίνεται πιο δύσκολη. Επίσης, δεν περιέχει καθόλου ηλεκτρολύτες, οι οποίοι -όπως αναφέρθηκε πιο πάνω- είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η καφεΐνη συχνά χρησιμοποιείται σε μικροποσότητες από αθλητές ως διεγερτικό κατά την άσκηση, για τη βελτίωση των επιδόσεων ή την αύξηση καύσης λίπους, όμως όσοι επιλέγουν τη χρήση της γνωρίζουν ότι αυτό γίνεται με κάποιο κόστος για την ενυδάτωση τους.

άθληση και ενυδάτωση

Σκεφτείτε την αποκατάσταση

Η ζέστη επιβαρύνει παραπάνω τον οργανισμό παραπάνω, αυξάνοντας το αίσθημα της κόπωσης. Εφόσον η δραστηριότητα σας έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια ή/και ένταση, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν αποκατάστασης μετά το τέλος της. Υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα αποκατάστασης με μεγαλύτερη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών, καθώς και άλλα στοιχεία όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και αμινοξέα ώστε να γίνεται ταχύτερα η αποκατάσταση του οργανισμού.